Exalumna de Batxillerat Científic a CE DOLMEN ens parla uns anys més tard del seu Treball de Recerca “Resiliència Transformant el Dolor en Llavor” + ApS “HOSPITALET ACULL” durant el curs 2016-2017
En 3 minuts en aquest vídeo la Maria Murillo, alumna del Batxillerat de Ciències de la Salut a CE DOLMEN 2015-17, que ja ha fet un grau universitari, està fent un màster i després voldrà fer un doctorat, ens explica la seva experiència fent en grup el Treball de Recerca (TR) al curs 2016-2017 amb la professora Aina Nadal de tutora. Aquest treball va ser molt gratificant i li va aportar molt a nivell coneixement teòrics i pràctics, a nivell personal, i en concret, a nivell acadèmic, aquest treball de llavors li ha servit per tenir una metodologia a aplicar tant a petits treballs dins d’una assignatura universitària, com per fer treballs més grans com el Treball de Grau (TG), o el Treball Final de Màster (TFM) i li servirà per a fer el Doctorat.
Aquest TR en grup amb els altres alumnes de CE DOLMEN Marc Giménez, Alba González i Paula Pérez del curs 2026-2017 es titulava Resiliència Transformant el Dolor en Llavor i tractava la resiliència per una banda, i també el trauma i el trastorn per estrès post-traumàtic. Van estudiar el que eren a nivell definició i simptomatologia i com afectava a nivell neurològic al cos humà.
El alumnes van gaudir molt de l’experiència per què va ser una feina molt completa per què van tenir la sort de poder aplicar ells mateixos allò que havien aprés dins del projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) – ”HOSPITALET ACULL“, dirigit a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys en risc d’exclusió social que pertanyen al centre obert de l’Associació Esclat. Els infants que pertanyen a un centre obert poden presentar mancances socials en aprenentatges bàsics i hàbits d’estudi. La tasca dels alumnes i les alumnes que realitzen l’APS com a professors particulars és donar suport, estimular i potenciar l’estructuració, el desenvolupament i els aprenentatges escolars d’aquests nens i nenes, alhora que ajuden i acompanyen la realització de deures.
A nivell personal també va aprendre que es pot aprendre molt de tothom, fins i tot dels més petits que van conèixer a l’ApS HOSPITALET ACULL. Va aprendre a ser més autocrítica i va acabar tenint de referent aquests nens petits que havien passat per situacions molt complicades que li van ensenyar que es pot tenir la capacitat de tirar endavant.
A nivell acadèmic, també considera que el més important que va aprendre és aprendre a fer servir una metodologia, com estructurar el treball de recerca, com fer les cites bibliogràfiques… ara que ja ha fet un grau universitari i està fent un màster, continua aplicant aquesta mateixa metodologia, tot i que el que ha estudiat després no ha tingut res a veure amb la neurobiologia del trauma i la resiliència. I l’haver utilitzat aquesta metodologia ja al TR, li ha resultat molt més senzill aplicar-la en els treballs de les següents etapes educatives.
La Maria dona dos consells a l’hora de fer un TR: escollir una temàtica que a l’alumne realment li causi curiositat per què haurà de llegir molt sobre el tema, i escoltar al tutor/a, per què està per ajudar als alumnes i seguint els seus consells el treball serà molt productiu i s’estalviarà temps.
Finalment la Maria desitja molta sort i que gaudeixin molt amb el TR a tots i totes els alumnes de Batxillerat de CE DOLMEN.