Aula L’H 15.02.2023 – Programa especial 40 anys de Centre d’Estudis Dolmen al barri de Santa Eulàlia a L’Hospitalet
Amb motiu del 40 aniversari de CE DOLMEN, el 15 de febrer del 2023 el programa de TV AULA L’H de la Núria Toril ens va dedicar un programa per conèixer la nostra línia pedagògica i alguns dels programes innovadors que duem a terme. Per explicar-ho, van estar convidats al programa la professora i coordinadora a CE DOLMEN Marga Prieto, l’exalumne de CE DOLMEN Sergi Loras (meteoròleg, i actualment home del temps a RTVE a Catalunya), i als alumnes Daniel Almagro del Batxillerat Tecnològic i l’alumna Eva Silvestre, del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil a CE DOLMEN, i prèviament alumna de Batxillerat a CE DOLMEN.
Des de CE Dolmen agraïm a Aula L’H TV que ens hagi facilitat el clip d’aquesta interessant entrevista, que hem pujat al nostre canal de youtube:
i que també està disponible al link :
En aquesta entrevista, Marga Prieto va presentar CE DOLMEN com un centre on inicialment s’ensenyava l’antiga FP de 5 anys (Llar d’Infància, Electrònica, Sanitària-Laboratori, Administrativa), amb la reforma del sistema educatiu es va reconvertir en un centre que combina els batxillerats pel matí amb els cicles formatius a la tarda.
De batxillerats tenim el científic-tecnològic i el social-humanístic amb diferents itineraris. De cicles formatius de grau superior a la tarda tenim: Laboratori Clínic i Biomèdic, Educació Infantil i Administració i Finances. A més a més s’ofereix el CFGS de Dietètica al matí, i de grau mitjà CFGM Cures Auxiliars d’Infermeria hi ha grup de matí i grup de tardes.
Prieto i Toril van subratllar que es tracta de cicles formatius que tenen molta demanda, que tot el tema sanitari té molta sortida laboral.
A més a més, des d’un cicle formatiu de grau mitjà es pot accedir a un cicle formatiu de grau superior, i podries per exemple al mateix CE DOLMEN anar d’un CFGM sanitari com Cures Auxiliars d’Infermeria a un CFGS d’Educació Infantil. El grau mitjà és molt interessant pels alumnes que acaben l’ESO i no saben que fer. Els dona un any per madurar, i a més a més tenen sortida laboral.
També hi ha un transvasament natural d’alumnat de batxillerat cap a cicles formatius a CE DOLMEN. Des de CE DOLMEN ho cuidem molt i es fan unes jornades informatives per a que coneguin aquestes opcions per què de vegades no tenen clar a l’acabar el batxillerat el que volen triar, o potser no és el moment de fer la selectivitat.
El cicle formatiu els dona temps per a madurar abans d’apropar-se a la universitat, i de trobar el seu camí o per a fer el salt al món laboral. Als alumnes sempre els diem que no passa res si el primer projecte falla, que hi ha altres opcions, i dintre de CE DOLMEN tenen opcions.
A CE DOLMEN trobem una tipologia d’alumnat diferent. A cicles (FP) hi conviu un alumnat jove amb alumnes de 35, 40 i 50 anys. També és cert que part de l’alumnat del DOLMEN, després de Batxillerat, al ja conèixer el centre, es planteja fer un cicle formatiu de grau superior a CE Dolmen. El professorat és molt estable. Hi arriben professors nous, que porten noves idees i interessos, i el professorat amb més experiència és també un pilar a CE DOLMEN. També és molt important que el professorat treballem en equip. És la manera de trobar noves maneres d’aproximar-nos a l’alumnat que funcionen.
El Sergi Loras de l’Hospitalet va explicar que va estudiar a CE DOLMEN per tradició familiar. La seva germana gran havia estudiat a CE DOLMEN i a CE DOLMEN va trobar l’acompanyament que necessitava i el van ajudar a treure’s el batxillerat i a orientar-lo a quins estudis universitaris podia fer per acabar sent home del temps.
En el cas del Daniel Almagro, té molt clar que després de Batxillerat Tecnològic vol fer un enginyeria, Tot i ser de Sant Boi, va dubtar si venir a estudiar al Dolmen, per què no era tan a prop, però finalment va ser una decisió encertada, doncs ha tingut l’acompanyament que necessitava per part dels professors.
En el cas de l’Eva Silvestre, també de Sant Boi, primer va intentar fer batxillerat a un altre centre, no li va anar bé, i el centre on havia fet l’ESO li van recomanar estudiar batxillerat a CE DOLMEN, doncs hi trobaria l’acompanyament necessari. L’Eva es va treure el batxillerat, però a l’acabar, no tenia clar què estudiar, i com a CE Dolmen es podia fer un cicle formatiu de dos anys, li va semblar una opció fantàstica, per mentrestant aclarir idees, pujar nota… Actualment l’Eva està fent el CFGS d’Educació Infantil, i té a la Marga de professora i està molt contenta. Tot i així, s’ha adonat que durant uns anys li encantarà fer d’educadora infantil, però no és una cosa que vulgui fer per sempre, i s’està plantejant estudiar un grau universitari en Geografia.
La sorpresa se la va emportar la presentadora i entrevistadora d’AULA L’H Núria Toril a l’esbrinar que la mateixa Marga Prieto, actualment professora i coordinadora, abans havia estat alumna. Marga Prieto li va respondre:
És un repte passar d’alumna a professora on hi ha professors que han estat un referent per a tu. També és molt possitiu sentir-se part d’un projecte, on primer has estat alumna i ara tens l’oportunitat de retornar el que t’ha fet crèixer com a persona.